Skal du spise alt det smøret?!

«Ja, jeg skal det, og siden når begynte du å bry deg om helsa mi?!»

Mytene og meningene rundt lavkarbo er mange, og av en eller annen grunn syns folk det er på sin plass å trekke de fram i tide og utide. Drit i at de kommer fra en fjolleartikkel man leste med et halvt øye for 10 år siden. Eller at det er noe du har hørt av noen som har hørt av noen som har hørt. Det er helt greit at du er uenig i kostholdet mitt, men jeg er totalt uinteressert i å høre om det. Like uinteressert som du var i å fortelle meg hvor usunn og chubby jeg var i fjor på denne tiden. Paradoksalt nok så var det ingen som sa noe da. Ingen som kommenterte hva jeg putta i kjeften, eller at buksa begynte å bli vel stram over baken. Som seg for øvrig hør og bør. Har man ikke noe fint å si så kan man holde flabb. Gammelt jungelord.

Jeg skjønner at det nok var velment, når du målte meg med blikket og sa «Åågud så fin DU har blitt». Jeg legger ikke skjul på at jeg nok hadde mer enn godt av å miste de 22kg (and counting) etter jeg la om kostholdet i November 2017, til tross for at min motivator var helsa. Jeg hadde derimot ingen anelse om at jeg ikke var «fin» før. At en slank(ere) kropp tilsynelatende er ensbetydende med skjønnhet. Jeg vet det sikkert ikke var det du mente, og det var ikke egentlig sånn jeg tok det heller, men det er meg, og det er det som er poenget mitt.

Jeg har fått mange spørsmål om kostholdsomleggingen fra både kjente og kjære, til mindre kjente og til dels ukjære folk. Jeg legger ikke lokk på noe, og forteller ivrig til alle som orker å høre meg ut. Jeg er for gammel til å bry meg om blikkene på kafeen når jeg spiser pålegget av skiva, eller kommentarene fra folk uten filter; «skal du virkelig spise alt det smøret?!» eller «herregud, du kommer til å dø av hjerteinfarkt så mye fett som du spiser». Men det er også meg. Det er ikke alle som har den egenskapen å bare gi seg blanke i hva andre måtte mene og høylytt uttrykke. For mange kan det til og med være skikkelig demotiverende. Folk har sine egne grunner for livsstilsendring. Og du, du skal ikke trenge forsvare eller forklare noe for noen hvis du ikke vil. Dine grunner er dine. Vær stolt av deg selv! Du har gitt deg selv den største gaven; nemlig en bedre framtidsutsikt!

Jeg vil med dette oppfordre alle til å oppmuntre sine nære og kjære som har valgt å ta grep for seg selv og sitt liv, å feire seiere og være en skulder på nedturene. Å respektere, støtte og motivere. Å tenke seg om en gang til og enda engang, før man uttaler seg. Man trenger ikke alltid være enig, men det er tross alt ikke du som skal spise alt det smøret.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s