Ung og ufør

Hei, jeg heter Heidi, og jeg er 37, og ufør. 100% ufør.. arbeidsudyktig.. egner meg ikke til å jobbe, selv om jeg veldig gjerne vil.. Jeg har vært i arbeid i 19 år, prøvd å bite tennene sammen, prøvd å holde ut.. Jeg har erfaring i mye, mange drømmer, og hatt mange håp.. 

Jeg har vært lærling som barne og ungdomsarbeider, servitør, badevakt, støvsugerselger, vaktmester, mc.donaldsansatt, og i veldig mange år, kasserer i en matbutikk. Jeg jobbet, jobbet og jobbet, bet tennene sammen, holdt ut.. Klaget ikke, men ble sykemeldt nå og da.. sykemeldingene ble lengre og lengre, og oftere.. Jeg ble lagt inn på sykehus, operert tre ganger i armene, en gang i hånden.. kroppen helet, smertene forsvant, for så å komme kraftig tilbake.. ryggen, nakken, alle ledd i kroppen, hoftene, korsryggen.. Jeg hadde bekkenløsning som gravid, men etter barnet kom, ble smertene igjen.. 

legetimer etter legetimer, mr, ct , røntgen, nevrografi, psykomotoriske undersøkelser, kiropraktor, naprapat… Jeg har vært der.. Legene kom frem til Fibromyalgi, modic2, artroser i rygg og nakke, prolaps i ryggen, arvelig nevropati med trykklammelser, ADHD, ibs, betennelser i flere ledd.. 

Men legene og spesialistene hos nav må se at alt er prøvd.. Jeg ble utplassert i en fantastisk butikk, i et år.. i et år stilte jeg opp på jobb, tok Paralgin Forte for å holde ut, klare å stå.. Jeg ville bare gråte, krølle meg sammen, sovne inn.. to turer til Sunnaas senere, var dommen klar: du er ikke arbeidsfør.. du er for syk. Den 1.10.17, var jeg registrert som 100% ufør i deres systemer, men ingen ser det på meg.. 

Jeg er ung, ergo sterk.. på bussen må jeg sitte på plassen for eldre og uføre, men siden ingen ser det på meg, får jeg kommentarer og kjeft.. Jeg er ung og sprek, jeg får se å passe meg for de gamle.. Når jeg står opp, er alle ledd stive, så jeg klarer ikke å kle på meg bukser, med mindre jeg skal noe spesielt.. Jeg hadde langt hår, men siden jeg ikke klarte å gre det, måtte det klippes kort. Hver dag må jeg spise piller som gjør ting bedre for meg, som gjør kroppen mindre stiv og vond.. Jeg er 37, going on 77.. hendene er svake, fingrene mister følelsen, og finmotorikken er ikke bra. Magen min har hatt flere magesår, og jeg må være forsiktig med hva jeg spiser. Jeg må bruke handicaptoalett, og får stygge blikk når jeg kommer ut derfra. Jeg er jo ung og sprek! 

I sommer og juleperioden, må jeg lese om alle julefester, julebord, og sommerfester som vennene er med på. Men jeg må bli hjemme, jeg jobber jo ikke. Jeg er utenpå alt annet, jeg har mistet mitt sosiale nettverk, og hører ikke til. Er ikke savnet på jobben, og mine drømmer er lagt i grus.. 

Men jeg holder ut, og tenker at det blir hva jeg gjør det til. Jeg deltar der jeg kan, får og har venner på nett og i nærområdet, og bidrar i røde kors. Jeg vil ikke bare forsvinne hen, bli borte, uten notis. Jeg er meg, med feil og mangler, og holder ut.

 For har jeg egentlig noe valg?  

4 kommentarer

  1. Wow, dette var virkelig sterkt å lese. Uten å vite noe mer om deg, synes jeg du er en råtøff dame som våger å stå i lyset som ufør! Det er ikke mange som ønsker å bekrefte at de er det. Jeg kan ikke sette meg i din situasjon, for jeg har ikke samme erfaringene, men ved å bare lese alt du har vært igjennom, OG alt du går igjennom daglig, så blir jeg rørt. Rørt av hvordan du mestrer å leve videre, uansett hvor tungt, hardt og vondt det måtte være. DU er virkelig god nok! Håper du vet at du er det, selv om du har fått «stempelet» ufør. Jeg er sikker på at du kan nå langt, med dine personlige innlegg. Stå på!

    Likt av 1 person

  2. Kjenner meg så godt att i dine tanker…
    Jeg er 38, vært ufør i 4 år. Jeg har ikke mulighet til å jobbe, klarer ikke ordne huset mitt selv en gang, likevel spør til og med fysio (temmelig ny for meg) om jeg ikke har tenkt på å komme meg ut i jobb att, ta noen sykepleier vakter i hjemmesykepleien…. Er jo ikke noe jeg heller vil, men det går ikke! Kroppen min orker ikke det!

    Klem til deg, fra meg som det heller ikke synes utenpå at er syk.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s