Overleve pengekriser! 

Du står der, sjekket kontoen, og kaldsvetten begynner å piple.. Det har skjedd noe rart, du vil ikke få penger om 14-28 dager, og krisen er et faktum! Hva gjør du nå? 
Få oversikt! 

Frem med skriveblokk, sjekk skap, skuffer, fryser, matbod og kjøleskap. Skriv opp alt, og prøv å lage en matplan, for så lang tid fremover som mulig. Har du mel, så bak brød, og putt et eller to i fryseren. Og nei, dette er ikke tidspunktet for å være kresen. Nå må du ta det du får, det er snakk om å spise seg mett vs gå sulten.. og NEI, at du skal droppe maten for at poden skal spise, det er galskap og uansvarlig. Hvem tror du skal passe ungen din, når du besvimer? Dum idé! Heldigvis finnes det veldig billige middager, f.eks fra First price:) alle skal spise seg mette disse dagene også 🙂 Få altså oversikt over matsituasjonen, og sett opp en meny. Her må det spises ut av skap, skuffer, fryser og kjøleskap.

Finn penger! 

Nå skal du sjekke ALLE kontoer. Om du søker penger fra nav sosial, så kan du ikke ha BSU-konto, så selv den må slaktes. Sjekk gamle kontoer, trumf, Coop, og evt andre bonuskort. Ring trumf, og sjekk at du ikke har en trumfkonto du ikke vet om. Her kan det stå penger, ganske mye penger. Få de til å koble ALLE kort du har mot kontoen, så du kan begynne å samle poeng til senere. 

Sjekk skap og skuffer, i garasje, bod og uthus. Du har ikke råd til å ha to tver, en ekstra pc, iPad, om du har flere muligheter til internett. Om du har barn, skal de ha tilgang på internett (leksene) og TV  (barnetv). Men, de trenger ikke flere. Det som er ekstra, legges ut for salg. 

Dyre nye møbler, spisestue, luksusjakker og ekstra utvokst barnetøy, dette går rett på finn. Du har IKKE råd til luksus, ungen din skal overleve. Møbler får du gratis på finn. 

Hør om du kan låne penger av venner og familie  (Dette skal tilbakebetales!!!) Låne fra sms-lån, bank Norwegian, Mastercard og andre dyre og raske lån, det gjør du IKKE. Dette vil ødelegge økonomien din ytterligere, og er ikke greit. 

Skaff deg en liten ekstra jobb. Du kan tjene en liten slant svart, men igjen, husk at det er snakk om å overleve. Ikke snakk om å pynte og tenke på cv.. 

Kontakt hjelp! 

Nav sosial- Nødhjelp, dekke husleie, penger til julefeiring, penger til etablering (Kan kun få en gang, flere krever kvittering), penger til vintertøy, livsopphold, hjelp til dekning av barnehageregning (Ikke gjør dette flere ganger, nav sosial sender bekymringsmelding til bv om dette er gjentagende trend). 

Her skal jeg liste opp en rekke organisasjoner som gir ut mat, klær, gavekort, og annen hjelp. Ikke tenk på STOLTHET nå, tenk på at du og ditt barn skal ha mat på bordet.. 

 • Hjelp oss å hjelpe- finnes over nesten hele landet
 • Røde kors
 • Frelsesarmeen 
 • Lions club  (noen hjelper, verdt et forsøk
 • Fattighuset 
 • Pass it on
 • Julehjelpen
 • Frivillighetssentralen
 • En hjelpende hånd
 • Hjelpegruppa Rogaland 
 • Nesodden ressurscafe
 • Hjelp til en god jul
 • Hjelpende hender
 • Kirkens bymisjon
 • Kirken, din lokale

Snakk med folk! 
Dette er ikke tiden for stolthet, og «jeg klarer meg selv».. DU fikk deg opp i dette, da må du svelge en kamel, og kontakte de som er rundt deg. Forklare situasjonen. Spør om du og poden kan komme og feire jul med dem, fordi du vil gi poden en god julefeiring/nyttårsfeiring. Dra på besøk til familie og venner. Spis borte hos dem, gode venner lar deg spise deg mett, og hjelper deg på den måten de kan. Du må også ringe rundt til alle de som ikke får betalt regningen den mnd. Noen steder får du fryst regningen noen mnd, noen steder får du kun utsettelse. Om du er kjapt ute, er det lettest å få goodwill.. 

Kjøp mat! 

Når du har fått inn litt penger, er det første du skal gjøre, å få tak i mat. Røyk, snus, alkohol, det kan du glemme nå. Beklager! Last inn appen to good to go, der får du mye billig og god mat. På butikken kjøper du billigmerkene. Landlord , rema 1000 og first price er billige merker som har grei mat. Med litt krydder, blir dette god mat. Kjøp frysetørket kaffe, dette er billig og drøy kaffe, brus er utelukket nå. Vann er både sunt, og med litt sitron i, er det også godt. Sjekk i datohylla, der har du basis for mye bra mat. Vurder også å ha ren vegetarmat halve tiden, kjøtt er temmelig dyrt, og uten kjøtt varer pengene lenger 🙂 Etiske verdier må desverre også muligvis legges på hylla til du har økonomien på plass igjen, vegan, og andre ting som påvirker at du ikke kan kjøpe billigste maten, det har du ikke råd til. Det er snakk om overlevelse, verdiene kan du starte med senere, du og barnet er første pri nå.  

HOLD UT, PUST MED MAGEN! 

Dette varer ikke evig, ting vil bli bedre. Å krisemaksimere, mase, stresse seg opp unødvendig og slite seg ut, det er ikke godt, og heller ikke bra. Dette ordner seg, du vil bare ha noen dårlige dager. Fokusere på noe annet, aktivisere deg, og snakk med omverden. Det er mye god støtte i venner og familie, alle har vært der 🙂 kontakt også økonomisk rådgiver i kommunen, for hjelp med å se løsninger i kronglete økonomi, det er alltid bra 🙂 Lykke til, klem fra en som også har vært der du er nå! 


  2 kommentarer

  1. Du oppfordrer til å kjøpe frysetørket kaffe, fordi det er billigere. Brus er utelukket nå!
   Undrer meg over hvorfor det er greit med all kaffedrikking bestandig?? Jo, fordi det er HELT greit å drikke kaffe, for det er jo en AVHENGIGHET som er AKSEPTERT, fordi «ALLE» gjør det!?

   KUTT kaffedrekkinga, så sparer du økonomien, tennene dine og frigjør tid til å gjøre ting som heller gir deg penger inn i kassa istedenfor penger UT 😉

   Liker

  Legg igjen en kommentar

  Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

  WordPress.com-logo

  Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

  Google-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

  Twitter-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

  Facebookbilde

  Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

  Kobler til %s