Grav frem en julebukk! 

Husker du når du var liten, nyskjerrig og oppdagende, og du kjedet deg i jula? Når bestemor og bestefar trengte en liten dupp, og tante, onkel, eller en annen voksen, fant fram rare klær og rød sminke eller lebestift, og laget røde kinn.. 

så fikk dere en kurv, og kunne bli med kusiner, fettere, søsken, bekjente nabounger, og gå fra hus til hus, og synge julesanger? Og de som var hjemme, ble rørt og ga dere godteri, sjokolade, klementiner, kaker eller annet, og storøyde takket og bukket dere for gevinsten. Så gikk dere en god stund, til kurven var full, og dere kunne dele fangsten hjemme.

Salige i blikket, med frostbittene fortsatt merkbare i kinnene, satt dere ungene der og koste dere lovlig med mengder av godteri, så mye godteri som dere aldri hadde sett før.. for på den tiden var det ikke lov å spise godteri hver dag, kun på lørdager, og da fikk du lørdagsposen med godteri, foran TV, til barne-tv. Ikke det? 

Dette er MINE minner om julebokk, i de hedmarkske iskalde småsteder, hvor julaften var lang og upedagogisk, og nissefar hadde skummelt pappfjes, med løsskjegg, og første juledag var det påbudt å sove lenge, og man fikk ikke klage på lekene, men man måtte leke med dem. I romjula gikk vi julebokk, vi slet oss ut med å «klatre» opp glatte og bratte bakker, med snowjoggere på bena, og utkledning over bevernylondrakta. Hva om vi graver frem julebokk, så barna får oppleve samme saligheten som oss, etter endt dyst 🙂 

Da stilner halloweenmotstanderne, og ungene får trimmet bort litt overflødig energi:) Mor og bestemor får lagt bena høyt, bestefar og far får igjen diskutert om beste fotballag eller bilmotor, for en stakket stund, og ensomme mennesker får sett andre i jula 🙂 Vinn vinn for alle parter! 

Stor juleklem fra Heidi!  

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s