Asfaltroses Jul

Siden dette tross alt er julaften, og julaften er en dag jeg holder hellig, vil jeg ikke gjøre dette til et trist innlegg. Jeg vil dedikere dette innlegget til Mamma, Kjæresten, Datteren og Lillebror, som er de som gir meg Julestemning. For meg er det viktig å skape minner, gode minner, hygge, og kos for de rundt meg. Spesielt for datteren min, som senere skal ha gode minner rundt jula, få stjerner i øynene sine, bli varm i hjertet, og glede seg til Dagen! DAGEN med stor D, som er fullt av kjærlighet, håp og glede. 

Når jeg var liten, var det veldig viktig for mamma å gi oss god jul. Tror ikke jeg kan huske noen julaften er med alkohol, der var hun nøye. Hun startet alt i begynnelsen av desember, med julegardiner, juleduk, og julepynt. Adventsstaken kom på plass før advent, skåler med nøtter, og nøtteknekkeren du klemte fingeren på, kom på plass på brettet. Kasser med mandariner/klementiner lå i rommet under trappa, og alt ble rengjort og ryddet. Av den grunnen har jeg alltid elsket julen, lukten av grønnsåpe eller salmiakk spredte seg i huset, julestjerna ble tent, forventningene steg litt hver dag, og familie stakk innom med gaver. Vi feiret ofte hos bestemor, i huset jeg så på som et slott. For meg var huset enormt, men når jeg nå besøker det, er det merkelig lite. Vi kom dit 22 eller 23, og om kvelden den 23, var det badetid. Frivillig eller ufrivillig, bade skulle du. Du ble vasket, skrubbet og polert, jeg er sikker på at mammas behandling etterlot enhver overflødig hudcelle i badevannet etterpå. Jeg kjenner nesten mammas fingre i hodebunnen min, vasket og masserte hver eneste kvadratcm av hodebunnen min.. Vi kom ut av badekaret som lyserosa og skrukkete smågriser, salige i blikket, med forventninger til tusen. Penklærne hang nystrøkne på skapet på badet, skoene sto klare under. Frostrosene formet seg på ruta, snøen glitret.. Treet sto ferdig pyntet i stua, bordene og stolene hadde onkel og tante dratt på plass med mormor. 

Duken lå perfekt og nystrøket på bordet, og alt lå klart til å dekkes på. Hun hadde tre kanaler, men vi så jo bare på NRK, dagen før dagen. Grevinnen og hovmesteren, ren pysj på nybadet, lykkelig og tilfreds kropp, og trøttheten kom snikende. Vi sovnet til lyden av de voksne som gjorde klart. Alt var trygt og godt, og jeg glemte alt vondt og vanskelig for noen døgn.. Lykke og salighet! På julaften kom vi ned til et ferdig pyntet bord, og et tre som nesten forsvant bak alle pakkene. Maten ble spist nede, julekaker og pakker oppe, alltid det samme hver gang:) Tradisjon! Vi fikk åpne EN pakke på morgenen, og det måtte mye vurdering før den ble valgt. Veldig kjedelig å få ullsokker da! 

Vi spiste frokost, drakk kakao, og «ho moor», som hun sa på avslepen nordlandsk, tuslet og stelte rundt oss.. Vi satt i pysjen og så på Disney filmer, 3 nøtter til askepott, reisen til julestjernen, og Teodor og sjonkel Rolf. Når vi satte på oss penklær, fikk vannkjemmet hår, og lakksko med harde såler, klarte vi nesten ikke stå i ro av forventninger.. Huset duftet ribbe, medisterkaker og poteter, vi gikk i sikksakk og ventet på kusiner, fettere, tanter og onkler, og annen familie. Summingen av stemmer, lukten.. Jeg har ikke ord. Klokken fem, mens sølvguttene synger i bakgrunnen, satt vi tilbords, og den som forsinket middagen, var dømt til stygge blikk og tilsnakk fra Mor i huset. Maten var fantastisk, og ventetiden lang. VI VILLE JO  ÅPNE GAVER NÅ!

Dessert! Riskremen med mandel ble fortært, de voksne ryddet og vasket opp sammen, og kaker, kaffe og brus ble bært opp. Vi løp nesten gjennom bena deres, opp de trappene, satt som tente julelys i sofaen. Den freidigste ble sendt ned for å mase, og dette var vel den eneste dagen i året, det ble oversett og det virket. En og en pakke ble delt ut, nissen, en creepy kar med pappfjes, rosa badekåpe, stokk og kubjelle, kom innom. Noen ganger med nervøs latter, en gang med kraftig banning og tydelige synsproblemer. Vi visste at det var noen i familien, men det brød vi oss ikke noe om. Vi la oss med et smil om munnen, og vi var lykkelige. Jeg er alltid takknemlig for at mamma ga oss de minnene, for jeg mistenker at de som leser mine innlegg, har et ikke helt riktig syn av henne.. Men den samtalen, tar jeg senere 🙂 

God Jul ønsker jeg Dere! En varm klem til mine lesere!  

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s