Brevet jeg aldri sendte (1)

Kjære kollega.

Vi jobber på en arbeidsplass hvor meningen er at vi skal kunne samhandle og fremme et felles mål. Vi er begge godt voksne og etablerte damer. Hva får du ut av å oppføre deg som en eiesyk diktator på jobb? Vi, jeg og du, skal sammen være et team og jobbe mot et felles mål.

Når vår sjef gir en beskjed må vi utføre det vi får beskjed om. Hadde du vært sjef hadde du fått bestemme, men du er faktisk hverken eier, dagligleder eller mellomleder. Du er en helt vanlig arbeiderbie på bunnen av bikuben sammen med meg. Til tross for at du kanskje ikke er enig i dette.

Du kan bruke timesvis på å fortelle hvor smart du er, hvor dumme vi andre er, alt hva du gjør og hvor lite andre gjør. Når du snakker høres det ut som om du er den eneste utdannede og oppegående personen i hele verden. Så smart er du vist, om man hører på deg.

Jeg vet du ikke var fornøyd i januar i år da «dragen», som du kaller henne eller sjefen som vi andre kaller henne, fant ut hun skulle omrokkere i arbeidsoppgavene, teamene og plasserte oss sammen. Jeg vet det ikke var noe du ønsket at skulle skje. Jeg vet du stortrivdes med din forrige arbeidspartner, men det er ikke bare du som fikk teppet røsket fra under bena dine det var det mange av oss som fikk. Det du ikke vet er at omrokkeringen skjedde fordi du slet ut din forrige arbeidspartner. Han ville ikke jobbe med deg lengre. Du stjeler energi. Du er negativ. Du er lat. Du tar æren for det andre gjør. Du snakker ned til alt og alle. Han var psykisk nedbrutt av å jobbe sammen med deg.

Vi var mange som ble satt i nye arbeidsoppgaver og med nye arbeidspartnere. Faktisk hele 20 stykker.

Når du snakker til meg høres det ut som om du irettesetter et ulydig barn. Hvordan jeg har håret mitt om det er løst eller i hestehale så angår det deg faktisk ikke. Om jeg velger å ha på meg rosa sokker så angår det deg faktisk ikke. Om jeg velger å kjøre Volvo, og ikke Opel som i din verden er den eneste godkjente bilen, så er det faktisk mitt valg og det angår deg ikke. Om du ikke liker utseende mitt er det greit men du trenger ikke kalle meg stygg.

Gjør du noe er du veldig flink til å påpeke hva du har gjort, selv om det er hverdagslige gjøremål. Om noen av oss andre er fornøyd med vell gjennomført oppgave får vi beskjed om at vi bare gjør jobben vår å må slutte å blåse alt opp. Hvem er det som blåser ting opp? Det er ingen andre en deg som vil ha skryt fordi de orket å tørke av kjøkkenbordet etter middag eller at de satt på en vaskemaskin! Det er faktisk jobben vår!

Når vi går utenom de normale oppgavene, pusser opp, skrur sammen noe som er ødelagt eller slikt å påpeker se hva vi har gjort er vi «tåpelige». Om muligheten byr seg tar du gjerne på deg æren for arbeidet eller at du fortalte oss at vi måtte gjøre dette.

Har du noen sinne prøvd å være støttende? Gi noen et klaps på ryggen å si godt jobba, ikke fordi det i utgangspunktet var vanskelig eller krevende, men bare for å motivere noen? Svaret er nei det har du ikke, i tilfelle du lurte.

Mitt største ønske er at du faktisk forstår at du ikke er den eneste utdannede personen i verden, at du forstår at vi er mange med utdanning her. Jeg ønsker at du skal behandle oss alle med respekt og som mennesker.

Du har så mye ansvar så vi andre forstår ikke, slik er det å ha en høy utdannelse påpeker du ofte. Vi har helt nøyaktig de samme arbeidsområdene og ansvarsområdene. Om det er utdannelse det måles etter så har jeg faktisk høyere utdanning enn det du har og bredere erfaring innenfor vårt arbeidsfelt enn det du har, faktisk hele 15 år lengre erfaring enn deg.

Vi trenger ikke være bestevenner, men kunne du iallefall prøvd å behandle meg (og de andre kollegene våre) som et oppegående likestilt menneske?

 
Hilsen en snart utbrent kollega

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s